Polędwica Sopocka (0,4 kg)

28.50 

Polędwica Sopocka to wędlina wędzona tradycyjnie, zimnym dymem, następnie pieczona w piecu konwekcyjno-parowym. 100g schabu uzyskujemy ze 125g mięsa wieprzowego. Jej podróż na Wasz stół zaczyna się od starannego peklowania, w naszej autorskiej solance. Mieszanka naturalnych przypraw pozwala jej przesiąknąć niepowtarzalnym aromatem podczas kilku dni leżakowania w chłodni. Wyróżnia ją delikatny kołnierz tłuszczu, dzięki czemu szynka jest bardziej soczysta i posiada wyraźniejszy smak.

Opis

Proces wędzenia trwa około 24h. To właśnie wędzenie zimnym dymem nadaje Polędwicy Sopockiej niepowtarzalnego smaku. Używamy oczywiście tradycyjnej wędzarni, która opalana jest drewnem bukowo-olchowym.

Następnego dnia nasze schabyi trafiają do pieca konwekcyjno-parowego. Tam najpierw opiekamy Polędwicę Sopocką, a następnie parzymy ją w niskiej temperaturze, tak by mięso miało czas uzyskać odpowiednią strukturę i smak.

Polędwica Sopocka to krucha i delikatna wędlina. Schab charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, więc jest doskonałym wyborem dla osób poszukujących wędlin chudszych i delikatniejszych.

Skład: mięso wieprzowe 100%, naturalne przyprawy, sól, sól peklująca.