Technologia produkcji

Proces produkcji to klucz do sukcesu naszych wędlin. Używamy najlepszego, polskiego mięsa, nie idziemy na skróty podczas wędzenia, pieczenia. Stosujemy naturalne przyprawy. Wszystko to daje efekt jaki widzą Państwo w naszych sklepach – wędliny aromatyczne, pachnące i smaczne.

Skąd bierzemy mięso??

Mięso bierzemy od lokalnych hodowców

W dobie importu ogromnych ilości wieprzowiny z zachodniej Europy, nastrzykiwania surowego mięsa wodą, by zwiększyć jego objętość, bardzo ważnym jest by wybrać odpowiedni surowiec do produkcji wędlin! Współpracujemy z regionalnymi ubojniami z Tucholi i Osia. Jesteśmy z nimi od lat i wiemy, że oferują nam możliwie najlepszy produkt. Jakie jest jego pochodzenie? Przede wszystkim jest to mięso regionalne. Pozyskiwane jest od lokalnych rolników. Nie pochodzi z ferm, a z drobnych hodowli. Różnica w jakości jest ogromna! Zakup dobrej wieprzowiny to pierwszy element produkcji naszych pysznych wędlin.

Przyprawy i peklowanie

Równie ważny jest odpowiedni dobór przypraw. Większość zakładów bazuje na gotowych mieszankach, zawierających ekstrakty oraz wiele niezdrowych dodatków oznaczonych popularną literą E. My, sami opracowujemy receptury naszych wędlin. Suszony majeranek, czarny pieprz, kolendra, gorczyca, polski czosnek, ziarnka kminku… to tylko część naszego magazynku, który jest kolejnym przystankiem w produkcji! W naszych kiełbasach widać ziarna jałowca, kawałki pieprzu oraz czosnku, majeranek czy ziarna gorczycy. To dowód na to, że używamy naturalnych przypraw! Każda kiełbasa jest przygotowywana według określonej receptury. Mięso jest mielone, mieszane z przyprawami, a następnie nadziane w naturalną, jadalną osłonkę. Niektóre wędliny jak np. szynki czy schaby wymagają znacznie dłuższego procesu produkcji. Przygotowujemy więc specjalną solankę, której bazą jest wywar z czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim i zalewamy nim szynki. Całość mieszamy i odkładamy do skrzynek. Tam przez kilka dni mięso pekluje się i nabiera aromatu przypraw. Kiedy mamy gotowe mięso i farsze, przechodzimy do następnego etapu produkcji.

Pieczenie, parzenie, wędzenie!

Posiadamy w zakładzie to co niezbędne i zarazem najlepsze – dwie tradycyjne wędzarnie, piec do parzenia i pieczenia oraz kotły do gotowania. Większość wędlin jest wędzona i to w wędzarni rozpoczyna się proces przygotowania naszych pyszności. Wędzimy na drewnie bukowo-olchowym. Drewno jest składowane w odpowiednim miejscu, suszone i pozbawione kory, by ograniczyć niepożądane aromaty podczas wędzenia. Kiełbasy, szynki, schaby wiszą na kijach nad ogniskiem i powoli nabierają niepowtarzalnego aromatu! Niektóre produkty wędzą się krócej i w wyższej temperaturze, a niektóre wiszą nawet kilkadziesiąt godzin.

W piecu pieczemy m.in nasze pyszne pasztety. Dzięki technologii pieca konwekcyjno-parowego pasztet wychodzi chrupiący z wierzchu i kremowy w środku. Nabiera też niepowtarzalnego aromatu. Do pieca trafiają też szynki. Mamy w asortymencie wiele produktów niewędzonych, dla klientów preferujących smaki delikatniejsze, mniej intensywne. Proces pieczenia nadaje im piękny kolor i doskonały smak.