Gęsina na Św. Marcina

Kiedy oglądamy amerykański film i pojawia się temat Święta Dziękczynienia od razu na myśl przychodzi nam pieczony indyk. Cała rodzina siada przy kolacji i uczta trwa w najlepsze. Na nasze, polskie stoły powoli wraca gęś, która niegdyś była nieodłącznym elementem świętowania 11 listopada. Z wielką chęcią przyłączamy się do tradycji i serwujemy pyszne gęsie wędliny.

Data 11 listopada nie jest oczywiście przypadkowa. Dlaczego nie je się gęsi we wrześniu, lipcu lub na wiosnę? Wynika to z cyklu hodowli. Niegdyś gęsi osiągały optymalny wzrost i wagę właśnie późną jesienią. Wtedy zaczynał się ubój. Trwał on około miesiąca i tylko wtedy ludność raczyła się świeżym drobiem. Dzisiaj jest podobnie. Co prawda mamy trochę dłuższy okres kiedy można kupić świeże mięso z gęsi, ale cykl hodowlany pozostał podobny. Dostosowujemy się do niego i dlatego w naszych sklepach nie zawsze można dostać Okrasę, Polską Kiełbasę czy Półgęski. Takie przysmaki robimy tylko ze świeżego mięsa!
Kiełbasa Polska czy Półgęsek to według nas największe rarytasy. Preferujemy gęsinę wędzoną na zimno. To podkreśla smak mięsa, które jest po prostu zbyt dobre by poddać je wysokiej obróbce termicznej. Okrasa, którą tradycyjnie podaje się z kiszonym ogórkiem oraz czerwoną cebulą ma już swoją liczną rzeszę fanów. Wielu klientów uważa za to, że podroby smakują najlepiej! Mamy dla nich Pieczony Pasztet, Salceson a nawet Kaszankę z kaszą owsianą, pęczakiem lub jaglaną. Staramy się by każdy znalazł coś dla siebie. Stosujemy różne przyprawy ale zawsze staramy się by to smak gęsiny był dominujący.

Mamy nadzieję, że wyroby z gęsiny przypadną Wam do gustu i staną się częścią rodzinnych stołów. Serdecznie zapraszamy do naszych sklepów i na coroczne Święto Gęsiny do Przysieka pod Toruniem gdzie odbywa się jej największa w Polsce promocja.