Tarta z kaszanką i jabłkami


Kaszanka raczej kojarzy nam się z daniem z patelni lub grilla. Podawana z cebulką jest uwielbiana przez naszych klientów. Zaprezentujemy inny, nieco nowatorski, ale równie pyszny sposób podania naszej Kaszanki z Pieca. Będziemy potrzebować:
– ok 500 g Kaszanki z Pieca
– jedno jabłko
– czerwoną (lub zwykłą) cebulę
– tartę (przepis niżej)
Na początku zaznaczę, że robienie tarty nie jest konieczne. Można kupić gotowe kruche ciasto lub nawet ciasto francuskie. Gdybyście jednak mieli czas i chęci na swoje ciasto, podam przepis. Zawsze korzystam z proporcji
– 250 g mąki
– 150 g zimnego masła
– 1 jajko
– 1 łyżka mleka
– sól do smaku
Ciasto ugniatamy, wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. Potem pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni.
W czasie gdy nasza tarta się piecze kroimy kaszankę na cienkie plastry, a cebulę oraz jabłko podduszamy na maśle na patelni. Gdy tarta będzie gotowa kładziemy na nią plastry kaszanki, a wierzch posypujemy cebulą oraz kawałkami jabłka. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut tak, żeby kaszanka zdążyła się rozgrzać. Danie smakuje doskonale na ciepło oraz na zimno. Smacznego!