Biała Kiełbasa pieczona w porach i piwie

Doskonała propozycja na obiad. Kolejne proste danie, które zrobimy w krótkim czasie i w jednym naczyniu. Wielu osobom Biała Kiełbasa kojarzy się jedynie z Wielkanocą, a przecież ta pyszna wędlina ma również szereg innych zastosowań w kuchni. Do wykonania naszego obiadu potrzebujemy:

– 8 kiełbas białych
– 2 pory
– masło
– piwo (najlepiej ciemne typu porter)

Naczynie żaroodporne rozgrzewamy na kuchence i roztapiamy w nim masło. Układamy kiełbaski białe i podsmażamy. W tym czasie kroimy por w krążki i dodajemy go do kiełbasek. Wlewamy pół butelki ciemnego piwa i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 minut na termoobiegu aż kiełbasa się zarumieni. Całość świetnie smakuje podana z grzankami, oraz chrzanem.